A. Bahan-bahan untuk ayam
1.Seekor ayam
2.Kicap manis (cukup untuk perap ayam)
3. Kayu manis
4. Bunga lawang
5. Bunga cengkih
6. Kentang (3 biji potong jejari)
7. Carrot (1 biji potong jejari)
8. Rempah sup 3 sudu)
9. Bawang merah 5 biji dan besar 2 biji ( kisar)
10. Halia 2 ulas ibu jari (ditumbuk)
11. Garam secukupnye
Caranya:
1. Ayam direbus dgn air yg cukup untuk digunakan supnya dan masak nasi dalam 7 -10 minit.
2. Masukkan semua kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, bawang kisar dan halia garam
3. Keluarkan ayam dan perapkan dgn kicap manis sekitar 5 minit)
Goreng ayam tersebut seperti biasa. Maka.. ayam dah siap ya..
4. Masukan kentang dan carrot untuk supnya. So sup dah siap ye.
B. Nasinya..
Bahan2
1. Beras
2. Air rebusan ayam yg tadi di bahagian A.
3. Carrot 1 biji dipotong jejari
4. Garam secukupnye
5. Rempah sup
6. Kayu manis
7. Mentega ( ikut sukatan cup beras, kalau beras 5 cup . Mentega 3 sudu besar)
Caranya....
1. Masukkan semua bahan 1 hingga 7. Sukatan air ikutlah yg terdapat pada periuk.
2. Maka.. nasi dah siap.
C. Kuah cili.
Bahannya
1. 5-10 biji cili merah segar
2. Halia 3 ulas ibu cari
3. Bawang putih 4 biji
4. Tomato fresh 2 biji
5. Gula dan garam secukupnye
Caranya: kisar semua bahan itu dengan air panas sikit ya..
D. Saladnya..
Bahannya..
1. Salad organik lagi bagus
2. Timun jepun 2 biji
3. Lemon 1 biji
4. Optional tomato.
Campurkan semua dengan perahan air lemon...
Maka siap untuk di makan......bagi 5-6 orang...
Selamat mencuba ya..
No comments:
Post a Comment