Suka makan lempeng? Ada pelbagai versi lempeng. Foto di atas saya namakan versi dorayaki. Apapun, penyediaannya sangat mudah. Sesuai untuk anda yang kesuntukan masa untuk menyediakan hidangan berbuka/ bersahur. Kredit untuk kakak dan suami saya untuk kedua-dua versi lempeng ini. Selamat 'berlempeng' di bulan Ramadan yang indah lagi membahagiakan ini... :).
Versi kampung
1. Campurkan secawan air dan secawan tepung gandum
2. Tambah sedikit garam dan gaul hingga sebati
3. Letakkan sedikit minyak zaitun atau minyak masak dalam kuali dan goreng hingga garing.
4. Sesuai dimakan bersama kuah sardin atau kari.
Versi Dorayaki
1. Pukul sebiji telur hingga kembang
2. Masukkan secawan tepung naik sendiri, secawan susu segar dan sesudu gula
3. Gaul hingga sebati sekitar 10 minit
4. Goreng tanpa minyak dalam kuali yang tidak melekat.
5. Sesuai dimakan bersama madu, jem buah-buahan, coklat cair atau ais krim.
No comments:
Post a Comment