Semua catatan yang tidak dinyatakan sumber/rujukannya adalah pandangan pribadi dan cetusan pengendali blog ini. Pembaca dibenarkan membuat salinan (copy paste), mencetak atau menyebarkannya di laman maya dengan memberikan kredit kepada blog ini: ©http://7kilas.blogspot.com. Sebarang percetakan bagi tujuan kormesial pula perlu mendapat kebenaran bertulis daripada pengendali blog.


Friday, March 6

Selagi Jantung Masih Berdenyut...

Sudah sebulan saya tidak pulang ke kampung. Bagi saya ianya sudah terlalu lama kerana lazimnya saya pulang menziarahi ibu dan ayah tercinta setiap dua minggu. Kata orang, selagi ada kesempatan pulanglah. Gembirakan mereka semampunya dan usah biarkan mereka meniti usia senja dalam kesunyian. Saat ini, bukan wang ringgit yang didambakan, tapi kasih sayang dan perhatian yang tulus dari belahan jiwa yang ditatangnya bagai minyak yang penuh itu. Pulanglah sebelum jantung mereka atau jantung kita terhenti berdenyut. Saat itu pasti menjelma jua, cuma... entah bila, di mana... dan bersediakah kita untuk menghadapinya?


Bercerita tentang jantung, di sini saya tampilkan kisah 'jantung' kiriman emel Ustaz Bakhtiar untuk dikongsi bersama. Sememangnya tubuh kita menyimpan pelbagai rahsia, keajaiban dan keindahan untuk direnung-renungkan. Apapun, pastinya... semakin kita mengenal diri sendiri, makin takjub diri kita akan keagungan Ilahi.


Saya akan cerita serba sedikit tentang jantung. Banyak pelajaran berguna yang saya pelajari daripada jantung ini. Jantung ini berakhlak mahmudah (akhlak yang terpuji).

Jantung amanah. Dia tidak pernah mencuri. Jantung ini ada satu otot, namanya endocardium. Endocardium ini tidak akan mengambil darah yang beroksigen buat dirinya. 100% darah yang diterima, 100% darah yang berkualiti juga akan dipam semula. Tidak pernah sesekali dia menggunakannya buat keperluan dirinya.

Sekiranya saluran koronari tersumbat, jantung tetap tidak akan mencuri. Apa yang akan terjadi? Kematian. Dan jantung menujukkan satu lagi sikap, lebih baik mati dalam kemulian daripada mati dalam kehinaan.

Jantung juga tidak mementingkan diri. Dia tahu organ-organ lain di dalam badan memerlukan bantuannya. Dia bekerja dalam jemaah, ada "team work

Jantung mengepam 5 liter darah dalam masa satu minit. Jumlahnya hampir-hampir satu baldi air. Dia bekerja tanpa rehat. Sekiranya manusia tidur, otaknya akan berehat. Tapi jantungnya akan terus menjalankan tanggungjawabnya kepada Allah.


Jantung menerima arahan dari SA node. Bahasa mudahnya, SA node ini seperti seorang ketua dan jantung akan mematuhi arahan ketuanya. Dia tidak akan datang lambat. Dia tahu betapa penting dirinya. Dia perlu selalu berinteraksi, menjaga batas perhubungannya. Sekiranya dia berhenti berinteraksi, akan berlaku "sudden cardiac death". Jantung akan tiba-tiba mati.


Satu lagi perkara mengenai jantung - dia tidak akan berhenti bergerak. Apa yang akan terjadi kalau jantung berhenti bergerak? Darah akan bergumpal dan seterusnya menyebabkan strok dan serangan sakit jantung. Jantung mengajar kita agar sentiasa belajar - menjadi continuous learning person. Jangan berhenti. Exam bukannya terminal (penamat) segalanya-galanya. Sebagai seorang muslim, perlu belajar sehingga ke liang lahad.


Jantung ini patuh pada siapa?? Jantung ini patuh pada penciptanya, Allah. Kalau dia patuh pada saya dan awak, sudah lama jantung mati. Contohnya, awak beri arahan, sekarang berdegup macam ini...macam itu... Selepas itu, awak beri lagi arahan...berdegup macam ini... macam itu.. Awak akan jadi gila, dan jantung juga akan mati kerana mematuhi peraturan yang tidak masuk akal.


Kadang kita tidak sedar betapa hebatnya kasih sayang Allah buat hambaNya. Derhaka macam mana pun, jantung tetap berfungsi dengan baik. Semua itu nikmat. Nasihat saya buat awak dan saya, bertaubatlah sebelum jantung itu berhenti berfungsi kerana mematuhi perintah RabbNya.


HARGAILAH JANTUNG ANDA.....WASSALAM...


No comments: