Semua catatan yang tidak dinyatakan sumber/rujukannya adalah pandangan pribadi dan cetusan pengendali blog ini. Pembaca dibenarkan membuat salinan (copy paste), mencetak atau menyebarkannya di laman maya dengan memberikan kredit kepada blog ini: ©http://7kilas.blogspot.com. Sebarang percetakan bagi tujuan kormesial pula perlu mendapat kebenaran bertulis daripada pengendali blog.


Saturday, March 21

Mengapa Yahudi Bijak ?


"Terdapat empat bangsa yang bijak di dunia bermula dengan huruf J. Yang pertama - Jews (Yahudi). Yang ke-2 , Jepun. Yang ke-3, Jerman dan yang ke-4, ... Jawa! ".

Gurauan guru saya itu membuatkan seisi kelas tertawa. Lucunya, ramai teman-teman sekuliah yang percaya bulat-bulat akan kata-kata tersebut. Anda pula bagaimana? :) Apapun... bagi saya, setiap bangsa berupaya menjadi bangsa yang hebat apabila mengamalkan budaya hidup cemerlang kerana setiap kita adalah manusia - sebaik-baik kejadian Allah di muka bumi ini.

Berbalik kepada tajuk di atas, kaum Yahudi sememangnya bangsa yang hebat. Jika tidak masakan namanya disebut berkali-kali di dalam al-Quran. Bangsa Yahudi sejak zaman berzaman melahirkan insan-insan yang hebat sama ada dalam urusan duniawi mahupun ukhrawi. Bagaimanapun, penyelewengan sebahagian mereka menyebabkan bangsa Yahudi terus-terusan dimusuhi oleh sebilangan bangsa di dunia.

Berikut disertakan email kiriman Sis Radwah Abu Bakar berhubung isu ini. Sejak mengikuti pengajian di Institut Pendidikan, isu-isu berhubung pendidikan serta pembangunan keluarga dan masyarakat menjadi fokus utama kami. Terima kasih Sis Radwah kerana berkali-kali cuba memastikan saya menerima email ini Pastinya ada sesuatu yag menarik untuk dikaji dan diperhalusi bersama berasaskan semangat litaarafu (kekenalan).Dari: Muhammad Ramdan Yusof CS 1429

Berasaskan kisah benar.. Mengapa Yahudi Bijak?

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat sayaperhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu- Mengapa Yahudi Bijak?


Memang tidak dapat dinafikan ramai cendekiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang- kejuruteraan, muzik, saintis dan yang paling hebat ialah dalam bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan,senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya.
Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka?Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri?Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?


Maka saya pun tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun. Ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.


Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, agama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Persiapan Melahirkan Zuriat


Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami. Saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikannya. Oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Sayabertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab- ya, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedangmelatih otak beliau, semoga ia menjadi genius apabila dewasa kelak.
Pemakanan

Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jemu beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak. Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan kurma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang. Menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak di dalam kandungan. Menurut beliau ini adalah adat orang orang Yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu-ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.


Menu


Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang-orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg sama perhatikanialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam. Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumahYahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, denganmemakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan,ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Rokok

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda di undang makan di rumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintisdi Universiti Israel , siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yang cacat otak (bodoh atau lembab). Suatu penemuan yang dahsyat ditemui oleh saintis yang mendalami bidang genetik dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokokter besar adalah .... tekalah sendiri..!)


-Dr. Stephen Carr Leon


Bersambung...

No comments: