Semua catatan yang tidak dinyatakan sumber/rujukannya adalah pandangan pribadi dan cetusan pengendali blog ini. Pembaca dibenarkan membuat salinan (copy paste), mencetak atau menyebarkannya di laman maya dengan memberikan kredit kepada blog ini: ©http://7kilas.blogspot.com. Sebarang percetakan bagi tujuan kormesial pula perlu mendapat kebenaran bertulis daripada pengendali blog.


Thursday, August 7

Tukaran Mata Wang: Menuju Keadilan Sejagat

Apa lebihnya wang kertas Pound Sterling dan US dolar berbanding wang kertas Ringgit Malaysia, Rupiah dan Rupee?
Ambil dua keping wang kertas 1000 pound sterling dan ambil dua keping wang kertas 1000 Rupiah. Koyaknya keduanya sehingga halus mulus dan letakkan ke dalam dua bekas yang berasingan dan berikan kepada penjual surat khabar lama. Adakah keduanya akan dibeli dengan harga yang berbeza? Harga paling mahal bagi kertas terpakai dipasaran tidak pernahpun mencapai RM 2 bagi setiap kilogram, inikan pula dua keping kertas yang beratnya tidak sampaipun 50 gram. Secara logiknya, setelah dipotong halus, wang kertas 1000 pound sterling yang bernilai lebih RM 6000 itu tadi hanya mungkin laku dijual dengan nilai 1 sen atau kurang. Lucu bukan, tapi itulah hakikatnya.

Dalam diam, negara membangun dan negara mundur atau negara dunia ketiga ditindas secara terang-terangan oleh negara maju dalam bentuk tukaran mata wang asing. Dengan tukaran mata wang asing yang jauh lebih tinggi, negara maju membeli produk negara membangun dan mundur dengan harga yang sangat rendah. Dengan 1000 pound sterling, warga Eropah melancong dan membeli-belah dengan bermewah-mewah di negara membangun. Itu baru di Malaysia, bayangkanlah pula apabila mereka melancong di Indonesia. Sebaliknya, datanglah melancong ke Britain dengan RM 1000. Kos penerbangan pulang ke Malaysia pun tak dapat ditampung, inikan pula berbelanja sakan di United Kingdom. Bagaimana pula kalau melancong ke Britain dengan cuma 1000 Rupiah? Jangankan tiket tram, sebiji gula-gula batu pun belum tentu diperoleh. Cuba bandingkan harga minyak dan barangan import dari negara Eropah di Malaysia dan Indonesia dengan pendapatan pekerja kolar biru dan eksekutif muda. Bandingkanlah pula situasi yang sama di Eropah. Jadi, usah hairan apabila negara kaya semakin kaya dan negara miskin semakin bertambah miskin dan papa kedana. Anda rasa ini adil?

Sekarang, kita ambil dua keping syiling 50 sen dan dua keping syiling emas atau perak. Leburkan sepenuhnya dan masukkan ke dalam bekas yang berasingan. Berikan kepada kepada mana-mana tukang emas. Dua minggu lepas 1gram emas 916k pun sudah mencecah RM 104. Adakah terdapat perbezaan harga? Ya, pastinya harga kedua komoditi tersebut sangat jauh berbeza namun anda sangat puas hati bukan? Jelas, ianya benar-benar adil dan lebih penting lagi, sangat logik!

Justeru, usaha untuk merelisasikan penggunaan matawang emas & perak perlu disegerakan untuk memastikan keadilan dan kestabilan ekonomi sejagat.

No comments: