Semua catatan yang tidak dinyatakan sumber/rujukannya adalah pandangan pribadi dan cetusan pengendali blog ini. Pembaca dibenarkan membuat salinan (copy paste), mencetak atau menyebarkannya di laman maya dengan memberikan kredit kepada blog ini: ©http://7kilas.blogspot.com. Sebarang percetakan bagi tujuan kormesial pula perlu mendapat kebenaran bertulis daripada pengendali blog.


Monday, July 13

Pelancongan Agama

*Siapa kata untuk menarik pelancong asing kita mesti mesti membuka disko 24 jam, menyediakan arak di hotel ternama, menyediakan pusat perjudian dan pesta hiburan sepanjang tahun?


*Tanpa konsert, pertunjukan bunga api mahupun demonstrasi... semalam, 200,000 orang dikatakan menghadiri Perhimpunan Dakwah Tabligh Sedunia (Ijtimak 2009) di Bandar Enstek, Nilai, Negeri Sembilan. Satu jumlah yang begitu besar.


*Peristiwa yang berlangsung kelmarin menunjukkan prospek tinggi dalam industri pelancongan berorientasikan agama. Ini bersesuaian dengan fitrah semulajadi manusia yang sentiasa dahagakan agama dan panduan dalam hidupnya.


*Beberapa orang teman dari Amerika, Afrika dan Filifina pernah berpesan kepada rakan senegaranya: "Jika ingin belajar tentang Islam, datanglah ke Malaysia". Syukurlah, dalam kegawatan yang ada, Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang masih lagi menganugerahkan kita aset bernilai tinggi yang perlu dibangunkan sepenuhnya: citra hidup unggul dan budaya hidup tinggi berteraskan agama.

No comments: