Semua catatan yang tidak dinyatakan sumber/rujukannya adalah pandangan pribadi dan cetusan pengendali blog ini. Pembaca dibenarkan membuat salinan (copy paste), mencetak atau menyebarkannya di laman maya dengan memberikan kredit kepada blog ini: ©http://7kilas.blogspot.com. Sebarang percetakan bagi tujuan kormesial pula perlu mendapat kebenaran bertulis daripada pengendali blog.


Tuesday, April 21

Apa ada pada nama?


Nama mengandung makna. Nama mengandung doa. Nama mengandung identiti meski setelah jasad bersemadi di alam barzakh. Pepatah Melayu ada mengatakan, harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama. Bahkan jika kita sorot kembali sejarah kewujudan manusia, ketika nabi Adam diciptakan, Allah juga mengajarkan baginda dengan nama-nama yang menjadikan para malaikat kagum kepadanya. Setiap kejadian mempunyai nama dan identiti tersendiri. Hatta tumbuhan dan haiwan turut meninggalkan namanya untuk dikenang generasi berikutnya (masih ingat Si Tenang? - dugong kesayangan Pak Atan). Dalam pada itu, nama turut membentuk keperibadian seseorang. Justeru, tidak hairanlah menjadi tanggungjawab ibu-bapa memberikan nama yang baik kepada anak-anaknya.


Berikut antara nama-nama yang baik bermula dengan huruf A yang disusun oleh Wan Hamzah Awang Had (2007)*:


Lelaki


1. A'alam - Panji-panji

2. Abhar - Yang bergemerlapan, Yang berseri

3. Abu Bakar - gelaran sahabat nabi, yang bersegera

4. Abu Samah - pemaaf, yang bertoleransi

5. Adabi - kesopanan, kesusasteraan

6. Adam- ikutan, teladan

7. Adham - yang hitam, cantik, kesan baru


Perempuan

1. Ababah - kerinduan

2. Abyan - yang nyata, yang jelas

3. Adabiah- kesopanan, kesusasteraan

4. Adibah - yang berpegetahuan tinggi, yang bersopan, sasterawan

5. Afiqah- yang sangat pemurah, yang sangat berpengetahuan

6. Ahlam- impian, kehalusan akal fikiran

7. Aimuni - keberkatanku* Wan Hamzah (2007). Mendidik anak mengikut sunah, Kuala Lumpur: Progressive Publishing House Sdn Bhd.


No comments: