Semua catatan yang tidak dinyatakan sumber/rujukannya adalah pandangan pribadi dan cetusan pengendali blog ini. Pembaca dibenarkan membuat salinan (copy paste), mencetak atau menyebarkannya di laman maya dengan memberikan kredit kepada blog ini: ©http://7kilas.blogspot.com. Sebarang percetakan bagi tujuan kormesial pula perlu mendapat kebenaran bertulis daripada pengendali blog.


Thursday, June 26

Sastera dan Sasterawan

Seorang teman merasakan dunia sastera terpinggir jauh. Dia kemudiannya membandingkan layanan orang terhadap S. N. A Samad Said berbanding Siti Norhaliza. Amarahnya membara apabila tiada siapa mengendahkan sasterawan negara itu mengangkat kotak di pesta buku. Sakit dihatinya tambah membara apabila karya suaminya diciplak sewenang-wenangnya.
Apa ada pada Siti Norhaliza? Keistimewaan Siti Norhaliza terletak pada kemerduan suaranya, kesantunannya dan tak dinafikan, pada paras rupanya yang manis menawan. Fitrah manusia sememangnya suka kepada yang indah-indah. Namun ada satu lagi faktor penting - Siti Norhaliza adalah seorang artis yang bertaraf jutawan. Realitinya memang kita bersikap materialistik. Mungkin ini semua didorong oleh faktor desakan hidup yang semakin menghimpit apatahlagi dengan kenaikan harga minyak, kediaman dan barangan keperluan secara mendadak.

Saya kira ada satu cara untuk mengangkat martabat sastera. Kita perlu melahirkan seorang sasterawan yang mempunyai pakej lengkap (berbakat besar, berpendidikan tinggi, berakhlak mulia, memiliki paras rupa yang sangat menawan, mempunyai perwatakan dan personaliti yang menarik, serba-boleh dan kaya raya). Yang paling utama, berjaya menghasilkan karya membina dengan penjualan mencecah sehingga 1 juta unit atau lebih di Malaysia. Lebih menarik lagi jika karyanya diterjemahkan dalam pelbagai bahasa di seluruh dunia juga menjuarai carta jualan seperti mana J.K Rowling dengan Harry Potternya. Ya, mungkin itu saja antara jalan yang ada. Saya kira, kita sudah ada beberapa orang sasterawan muda tanah air yang berpotensi untuk membuat kejutan dan mencetuskan fenomena yang mengujakan ini. Kita tunggu dan lihat... siapa dia :).No comments: