Semua catatan yang tidak dinyatakan sumber/rujukannya adalah pandangan pribadi dan cetusan pengendali blog ini. Pembaca dibenarkan membuat salinan (copy paste), mencetak atau menyebarkannya di laman maya dengan memberikan kredit kepada blog ini: ©http://7kilas.blogspot.com. Sebarang percetakan bagi tujuan kormesial pula perlu mendapat kebenaran bertulis daripada pengendali blog.


Thursday, June 5

Tips Penjimatan Minyak Petrol1. Elakkan memandu pada waktu puncak. Keluar ke pejabat lebih awal dan pulang lebih awal atau setengah jam lebih lewat.

2. Berkongsi kenderaan ke pejabat atau ke lokasi yang sama (jika sesuai)

3. Kurangkan penggunaan penghawa dingin

4. Elakkan memandu di tempat/ laluan yang diketahui sesak kecuali terdesak

5. Keluarkan barangan yang tidak diperlukan di dalam kenderaan untuk mengurangkan bebanan

6. Isi minyak semasa dalam perjalanan dan elakkan tabiat keluar rumah semata-mata untuk mengisi minyak.

7. Bertukar kepada kenderaan berkapasiti kecil atau mempunyai enjin khas yang direkabentuk untuk menjimatkan penggunaan minyak

8. Servis kereta secara berkala untuk meningkatkan kecekapan enjin

9. Pastikan tayar kereta berada dalam keadaan baik (tidak botak atau terlalu kempis)


ATAU


10. Gunakan kenderaan awam (yang cekap dan efisyen sahaja)

11.Bertukar kepada NGV, kenderaan solar, hidro atau elektrik (jika kemudahan untuk isian/caj semula tenaga mudah diperolehi)


ATAU


12. Simpan kenderaan anda di rumah sebagai perhiasan atau tempat menyimpan barangan anda untuk sementara dan gunakan basikal atau berjalan kaki sehingga harga minyak jatuh atau sehingga anda berjaya menemui sebuah telaga minyak secara rahsia :)


No comments: